crosssearch

Trasa zájezdu: Bratislava o Liptovský Hrádok o Pribylina o Brezno o Detva o Oravský Podzámok o Zuberec o Zázrivá o Žilina Program: Zážitková agroturistika v oblastech s tradicí chovu ovcí, výroby bryndzy, sýra, a dalších specifických výrobků spojených s ovčáctvím....

Zobrazit termíny a ceny

Popis hotelu

Trasa zájezdu: Bratislava o Liptovský Hrádok o Pribylina o Brezno o Detva o Oravský Podzámok o Zuberec o Zázrivá o Žilina Program: Zážitková agroturistika v oblastech s tradicí chovu ovcí, výroby bryndzy, sýra, a dalších specifických výrobků spojených s ovčáctvím. Skuteční labužníci vědí, že květnová bryndza je nejlepší!

1. den: brzy ráno odjezd z Prahy do Bratislavy. Z Bratislavy přejezd do Liptovského Hrádku, kde navštívíme Národopisné muzeum, které prezentuje ukázky tradiční formy způsobu chovu ovcí a lidové umění spojené s ovčáctvím. Zde se také dozvíme, že ovčáctví a chov ovcí valašským způsobem je unikátní a specifickou součástí tradiční lidové kultury Slovenska. Svou odlišností od kultur jiných národů představuje významný vklad Slovenska do evropských kulturních tradic.

2. den: po snídani odjezd na salaš Michalová v tradiční ovčácké oblasti Horehronie, kde si prohlédneme výrobu sýrových specialit (v červnu 2008 získalo Slovensko evropskou ochranu zeměpisné originality pro sýrové speciality: bryndzu a parenicu). Zde se můžeme zábavnou formou zapojit do práce a života na slovenské salaši: podojit ovci, vyrobit sýr, zasoutěžit si v kácení dřeva či kosení trávy a samozřejmě ochutnat slovenské národní jídlo - bryndzové halušky. Poté ubytování a večeře.

3. den: po snídani návštěva Podpolianského muzea v Detvě, kde uvidíme expozici o historii výroby bryndzy. Bryndza je totiž považovaná za typický slovenský výrobek s dlouholetou tradicí. Mluví se o ní jako o prvním slovenském vynálezu. V Detvě také vznikla v roce 1787 první slovenská bryndzovna, která je centrem rázovitého regionu Podpoľanie. Neodmyslitelnou součástí ovčácké kultury je také řezbářské umění, taneční a hudební folklór, které jsou na Podpoľaní zachované a rozvíjené na vysoké úrovni. Folklórní večer.

4. den: po snídani odjezd do Oravského Podzámku. Region Orava patří k tradičním ovčáckým regionům, který má vynikající přírodní podmínky pro chov ovcí. Návštěva salaše, ochutnávka ovčích výrobků, návštěva muzea oravské vesnice stejně jako plavba na dřevěných vorech na řece Oravě, jsou dalšími lákavými akcemi čtvrtého dne zájezdu. Večer ubytování a večeře.

5. den: snídaně. Poté odjezd do Zázrivé, rázovité obce, která je proslavená nejen výrobou tradičních sýrových nití a zaplétaných sýrových korbáčiků, ale i výrobou zvonců. Během celého zájezdu je možnost zakoupení ovčích produktů a originálních lidových výrobků přímo od výrobců, včetně pravé fujary a školy hry na tento hudební nástroj. Večer odjezd přes Žilinu, Bratislavu zpět přes hranice do ČR. V nočních hodinách příjezd do Prahy.

Přehled termínů

Seřadit podle: data | ceny
Termín Počet dní Doprava Strava Cena
Žádný vyhovující zájezd nebyl nalezen.
Chci nabídky lastminute
Máte dotazy? zavolejte nám      777 080 000