Madeira
Kdo se rozhodne pro dovolenou na Madeiře si jistě přijde na své. Střední a starší generace ocení klidné prostředí, až starosvětsky vzdálené dnešnímu civilizačnímu shonu, mladší ročníky prostředí vhodné pro turistiku – příležitost k horským túrám nebo výletům podél tamních zavlažovacích kanálů – levad. Všechny pak jistě potěší, že Madeira je jednou z posledních lokalit s téměř nedotčenou přírodou – ne nadarmo se jí také říká „Zelený ostrov“. Neposledním a velice důležitým faktorem jsou ochotní a velice příjemní obyvatelé ostrova.
Stejně jako dnešek byla na Madeiře klidná i minulost – ostrov byl objeven až roku 1419. Za obchody sem zajížděl Kryštof Kolumbus a Madeira byla i jednou z jeho zastávek na první plavbě za objevením Ameriky. Později ostrov trpěl nájezdy pirátů, ale nikdy nebyl postižen masovým a pravidelným pleněním. Ve 20. letech minulého století tu s rodinou pobýval v exilu poslední rakouský císař a český král Karel I. Habsburský, který zde zemřel a je tu i pohřben. Kdy se na Madeiru vydat? Pro turisty je její návštěva atraktivní po celý rok, tradiční novoroční ohňostroj (a předtím velkolepé silvestrovské veselí) je prý nepřekonatelný.
Léto je zcela ve znamení slunce a tepla, podzim zase hýří barvami. A s tím jsou spojeny i atrakce určené především turistům. Můžete se pokochat květinovými slavnostmi, karnevaly. Nezapomeňte na lidové veselice s ochutnávkou místních specialit.
Co můžete na Madeiře vidět?
Milovníci horských túr a přírodních krás si vyberou z několika botanických zahrad a jistě nepohrdnou ani lanovkou, která jim usnadní cestu k výšinám na horu Monte. Zdatní dosáhnou i nejvyššího vrcholu Pico Ruivo (1 862 m). Ti, kdo holdují spíše rovinám, dají přednost vycházkám podél místních zavlažovacích kanálů. Nachodí se dosyta, jejich celková délka činí úctyhodných 2 150 km. Za prohlédnutí určitě stojí i lidové stavby v Santaně a za vyzkoušení jízda na dřevěných saních z kopce dolů v Monte. Romantici nepromeškají projížďku na plachetnici Santa Maria – Kolumbus by se divil, kolik jich dodnes na jeho počest brázdí světové oceány. Kdo se chce pochlubit neobvyklým zážitkem, nezapomene navštívit třetihorní prales Laurisilva. Pozoruhodnou, dosud nedotčenou přírodou se pyšní i sousední ostrůvek Porto Santo, ležící 37 km od Madeiry, kde se můžete koupat na téměř deset kilometrů dlouhé zlatavé písečné pláži na jihu pobřeží. Pokud se rozhodnete navštívit pláž, dávejte pozor na signalizační vlajky, které vás upozorní na případné nebezpečí.
Koupání a pláže
Pláže jsou většinou nekontrolované pobřežní hlídkou, a tak je dobré dbát zvýšené opatrnosti. Madeira je jedna velká botanická zahrada. Nikde jinde neuvidíte v takovém množství kvést orchideje, lilie, magnolie, azalky, na 700 druhů květeny, kapradin, různé druhy jalovce a vavřínu. Přitom některé druhy rostlin jsou až 2 000 let staré.
Madeira nemá mnoho písečných pláží, které jsou využitelné pro rekreaci. Jediná pláž v okolí s černým pískem je Praia Formosa. Druhá pláž s černým pískem se nachází na východním výběžku ostrova – Praia de Canical. Ostatní přístupné části pobřeží jsou oblázkové. Milovníci koupání ocení přírodní lávové bazény v moři, které se nacházejí na severu ostrova v Porto Moniz. Koupání je umožněno v koupalištích – lidech, což jsou veřejná koupaliště, kde se platí vstupné cca 2,6 eura. Lehátka je možno zapůjčit za cca 1,7 eura. Lido se nachází ve Funchalu pod hotelem Duas Torres, další lido je poblíž hotelu Gorgulho a třetí lido je v centru města za pevností Sao Tiago.
Praktické tipy
Nejen zážitky si přiváží turista domů. Co tedy zvolit? Oblíbeným turistickým artiklem je medový koláč. A pak dvě věci, které jsou pro Madeiru snad nejtypičtější, známé po celém světě a prozrazující svůj původ již svým pojmenováním. Dezertní víno, servírované pod názvem Madeira, které vaše chuťové buňky naplní pocitem maximálního uspokojení. Stejnojmenná prolamovaná výšivka, kterou zvládají opravdu jen nejzručnější milovnice ručních prací, potěší každou ženu. K dostání v obchodech i na tržištích, úspěch zaručen. Po typických ukázkách místní kuchyně se jistě budou shánět milovníci dobrého jídla. Ti samozřejmě vynechají místa, kde se dá koupit totéž, co kdekoli jinde na světě – hamburger, pizza, těstoviny. Chuťové buňky je neomylně zavedou do restaurací a hospůdek, kde se podávají speciality: masový špíz (espetada), medový koláč (bolo de mel) nebo mořské pochoutky jako steak z tuňáka (bife de atum, peixe espada) nebo opečené přílipky (lapas grelhadas). Nejlépe prý si je vychutnají návštěvníci typických hospůdek v Camara de Lobos, kde mohou ochutnat i místní míchaný nápoj poncha, který se míchá z třtinového rumu, citronové šťávy a medu.
Celkem 40 termínů
- 1
- 2
Celkem 40 termínů
- 1
- 2
Nabízíme pouze zájezdy od řádně pojištěných CK
Garance stejné ceny jako při nákupu u dané CK
Kvalifikovaní prodejci s osobní znalostí destinací
Působíme na trhu více než 10 let